Nieuws

Trekpleister voor Afrikanen uit Drachten en omgeving

Wie wel eens in Afrika is geweest, zal bij het binnenstappen van de Afroshop in Drachten gelijk iets van herkenning hebben. Veel van de producten die Abigail Kobiaah verkoopt, zijn namelijk typisch Afrikaans. Denk aan schoonheidsmiddelen zoals bodylotion, dagcrème, handcrème, gezichtscrème, anti-rimpelcrème, shampoo, conditioner en gel, maar het is allemaal cosmetica dat je in een ‘normale’ Nederlandse supermarkt niet kunt kopen. Ook de levensmiddelen zijn gericht op de Afrikaanse markt. Dat maakt de Afroshop meteen tot een grote trekpleister voor Afrikanen, Surinamers en Antillianen uit Drachten en wijde omgeving.

“Ze zijn echt blij als ze hier over de drempel stappen”, lacht Abigail. “Weet je, er zijn wel Afroshops in Leeuwarden, maar niet in de omgeving van Drachten. Nu kunnen Afrikanen, maar ook Surinamers en Antillianen, hun boodschappen gewoon in hun eigen stad doen en dat is natuurlijk super gemakkelijk. “Abigail geniet van het contact met de mensen. “Elke dag ontmoet je andere mensen en bouw je veel vriendschappen op. Dat is prachtig.”

Abigail Kobiaah is zelf afkomstig uit Kumasi, de op een na grootste plaats in Ghana met 1,2 miljoen inwoners, en weet dat uiterlijke schoonheid een belangrijke rol speelt in Afrika. Maar in Friesland zijn typische Afrikaanse schoonheidsproducten moeilijk te krijgen. ,,De Afroshop vult een gat in de markt”, zo laat Abigail weten. “Ik heb alles voor huid en haar. Bodylotion met cacaoboter, haarcrème met kokos, shampoo speciaal voor dreads, waves, rasta, kroeshaar en extensions, olijfolie die het haar zacht en glanzend maakt, crème die vervelende krullen glad krijgt, cacaoboter of olijfcrème voor de huid, babyolie voor kinderen van gemengde ouders, een aftershave die scheerstoppels voorkomt… De keus is groot.”

“Maar dat geldt ook voor de levensmiddelen. Wat dacht je van heerlijke vis, zoals Talapia, grote sardines en red fish? Of speciale ‘blackeye beans’ en cassavebladeren voor het maken van saus, echte ossestaart voor het maken van soep, geitenvlees, koeienmaag en niet te vergeten: alle ingrediënten voor Fufu. Dat is een gerecht dat gemaakt wordt van bakbananen, cassava of yam. Het mengsel wordt gekookt en gestampt. Het ziet eruit als aardappelpuree, maar het smaakt heel anders. Fufu, een soort deegbal, wordt vaak geserveerd in een pittige soep.”

Een ander bekend gerecht is Kenkey. Ook daar heeft Abigail alle ingrediënten voor. “Kenkey wordt gemaakt van gefermenteerd maïsdeeg. De ingrediënten worden gemixt en gekookt. Daarna wordt het stijve deeg als een bal ingepakt in bananen- of maïsbladeren, waarna het pakketje nog één tot drie uur gestoomd wordt. Kenkey wordt geserveerd met Ghanese sambal en vis of vlees.”

Maar dat is lang niet alles. De Afroshop heeft veel meer. Bijvoorbeeld alcoholvrije moutdrank en verschillende soorten rijst. Abigail: “Alles wat lekker is. Daarnaast kun je hier een afspraak maken voor het vlechten van haar en verkoop ik verschillende soorten haarversieringen.”